Summerred

Historie og anvendelse
Summerred stammer oprindeligt fra Canada fra British Columbia . Summerred er en fri bestøvning af Summerland x ?  dannet 1961.  Summerred er kendt i Danmark siden 1961.  Sorten er eller har været noget dyrket.  Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i år 2006.  Summerred er eller har været egnet til dyrkning i erhverv.  Æblet bruges som spiseæble.  Summerred gror på Pometet. 

Træet
Summerred blev i årene 1997 og 1999 bedømt under usprøjtede forhold i Sydtyskland. Summerred fik skurvangreb på næsten alle æbler, skurvangreb på ca. 75 % af bladene og meldugangreb på omtrent halvdelen af skuddene.  Blomsterknopperne sidder overvejende på ældre grene.  Blomsterfarven i ballonstadiet er lysrosa.  Selve blomstringen er tidlig.  Blomsterne er små med blomsterblade, der er overlappende.  Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 2/9. 
Æblets kvalitet og sæson

Æblets sæson er middeltidlig, det er spisemodent fra september/oktober.  Summerred er høstmoden tidligt (sidste halvdel af august)/tidligt til middeltidligt (første halvdel af september).  Æblet har et middel attraktivt ydre.  Kødet er middel saftigt med svag sødme, middel syrlighed og ingen eller svag aroma.  Æblet har lille tendens til stødskader.  Smagen af Summerred vurderes samlet som middel god.  Æblet har en meget kort holdbarhed.  Æblets ydre Æblet er middel til stort med en længde på 68 mm og en diameter på 70 mm, målt på det bredeste sted . Formen er rund konisk/ægformet/konisk og lidt asymmetrisk . Æblets grundfarve er grøn .  Dækfarven er rød.  Dækfarven dækker ca. 100% af æblet.  Æblets dækfarve er helt jævn/jævn med tydelige striber.  Skrællens overflade er glat.  Lenticellernes farve virker hvide/brune i forhold til grundfarven og hvide i forhold til dækfarven.  og mørkerøde i forhold til dækfarven.  Stilken er meget lang og middel tyk, ca.27 mm lang og ca.2,4 mm tyk.  Stilkgruben er middeldyb, med noget rust.  Bægerhulen er flad/dyb, og bægeret er middelstort og lukket/halvåbent.  Der er svage ribber omkring bægeret. 
Æblets indre

Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:  Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret højt/lavt i bægeret.  De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte/slutter øverst på bægerrøret.  Kernehusets diameter er ca. 28 mm.  Kernehuset udgør ca. 0,40 af hele æblets diameter.  Kernerne er middelstore og beige.  Skrællen er middeltyk.  Frugtkødet har en grønlig/lyserød farve.  Kødet er middelfast med en fin struktur.  Kødet har ingen tendens til brunfarvning efter overskæring. 

Kilde: Pometets æblenøgle, www.nordgen.org

Køb

Køb gennem vores svenske betalingssystem her på siden. Priser vises i SEK.
100 SEK er typisk omkring 80 DKK


Udsolgt?

Kontak planteskolen for opdateret sortiment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *