James Grieve

Historie og anvendelse
James Grieve stammer oprindeligt fra Skotland fra Edinburgh . James Grieve er en fri bestøvning af Pott x Cox Orange  dannet 1880.  James Grieve er kendt i Danmark siden 1925.  Sorten er eller har været udbredt dyrket.  Sorten er sidst anbefalet til dyrkning i Danmark i år 1984.  James Grieve er eller har været egnet til dyrkning i erhverv/haver.  Æblet bruges som spiseæble/som madæble.  James Grieve gror på Pometet.  Sorten kan også ses på: Blomstergårdens Pomet. 

Træet
Træet har en middelkraftig, opret vækst.  James Grieve blev i årene 1997 og 1999 bedømt under usprøjtede forhold i Sydtyskland. James Grieve fik skurvangreb på omtrent 25 % af æblerne, skurvangreb på omkring halvdelen af bladene og meldugangreb på omtrent 25 % af skuddene.  Blomsterknopperne sidder overvejende på efterårsskud/ældre grene.  Blomsterfarven i ballonstadiet er mørklilla/mørkrosa.  Selve blomstringen er middeltidlig.  Blomsterne er middelstore med blomsterblade, der rører hinanden.  Sorten er diploid og har følgende selv-sterilitetsalleler 5/8. 

Æblets kvalitet og sæson
Æblets sæson er middeltidlig, det er spisemodent fra september/oktober.  James Grieve er høstmoden tidligt til middeltidligt (første halvdel af september).  Æblet har et over middel attraktivt ydre.  Kødet er meget saftigt med megen sødme, middel syrlighed og nogen aroma.  Æblet har middel/stor tendens til stødskader.  Smagen af James Grieve vurderes samlet som god.  Æblet har en kort holdbarhed. 

Æblets ydre
Æblet er middel til stort med en længde på 63 mm og en diameter på 73 mm, målt på det bredeste sted . Formen er rund konisk/konisk og lidt asymmetrisk . Æblets grundfarve er gul.  Dækfarven er rød.  Dækfarven dækker ca. 25% af æblet.  Æblets dækfarve er jævn med tydelige striber/svag med tydelige striber.  Skrællens overflade er fedtet.  Lenticellernes farve virker hvide/brune i forhold til grundfarven og hvide/brune i forhold til dækfarven.  Eventuelle ringe rundt om lenticellerne virker lyse i forhold til grundfarven  Stilken er meget lang og middel tyk, ca.21 mm lang og ca.2,5 mm tyk.  Stilkgruben er middeldyb, med noget rust.  Bægerhulen er flad/middeldyb, og bægeret er middelstort/bredt og lukket.  Der er svage ribber omkring bægeret. 

Æblets indre
Når æblet er gennemskåret fra blomst til stilk kan man se følgende karakterer:  Bægerrøret er konisk eller skålformet og støvtrådene er placeret midt/lavt i bægeret.  De grønne linjer om kernehuset slutter ved bunden af bægerrøret og er adskilte/slutter øverst på bægerrøret.  Kernehusets diameter er ca. 29 mm.  Kernehuset udgør ca. 0,39 af hele æblets diameter.  Kernerne er store og brune.  Skrællen er middeltyk.  Frugtkødet har en gullig farve.  Kødet er middelfast med en grov struktur.  Kødet har stærk tendens til brunfarvning efter overskæring. 

Kilde: Pometets æblenøgle, www.nordgen.org

Køb

Køb gennem vores svenske betalingssystem her på siden. Priser vises i SEK.
100 SEK er typisk omkring 80 DKK


Udsolgt?

Kontak planteskolen for opdateret sortiment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *